Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 22 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Editoriale: Dan Culcer. Intoleranta sau autoapararea românilor?
  Scris la Tuesday, January 20 @ 14:41:19 CET de catre asymetria
  Geopolitica
  Majoritatea românilor se declara impotriva avortului, divortului si homosexualitatii, tara noastra avand un nivel de intoleranta ridicat fata de restul tarilor europene, potrivit rezultatelor European Values Survey 2008, centralizate de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV). Sondajul arata ca 75% dintre romani nu sunt de acord cu avortul, 63% se pronunta contra divortului, iar 91% cred ca homosexualitatea nu poate fi justificata. In ciuda trendului descrescator, cifrele indica o intoleranta ridicata in raport cu restul tarilor europene, potrivit NewsIn. Pentru majoritatea romanilor, foarte importante sunt familia, munca si religia, dupa cum arata acelasi studiu.European Values Survey si World Values Survey formeaza seria sondajelor valorilor, repetate in intreaga lume odata la patru-cinci ani, care permit inregistrarea schimbarilor modului in care oamenii gandesc despre propria lor viata.
  Esantionul romanesc al European Values Survey 2008 include 1.488 de respondenti, colectarea datelor realizandu-se in perioada aprilie-iunie 2008, in parteneriat cu MetroMedia Transilvania. Fundatia Soros, Agentia pentru Strategii Guvernamentale si diferite asociatii ale migrantilor au sprijinit proiectul. Sursa: 9am, marti 20 ianuarie 2009 Intoleranta sau toleranta. Valori

  Suntem învățați să credem că a respinge în numele unor valori comune, majoritare, anumite practici sociale care conțin sămânța autodistrugerii comunității, ar fi un semn de intoleranță. Și ce dacă ar fi vorba de intoleranță?

  Majoritatea românilor se declară impotriva avortului, divorțului și homosexualității, țara noastră având un nivel de intoleranță ridicat fața de restul țărilor europene.
  Cu atât mai bine, aș cuteza să scriu. Căsătoria, nașterea, familia, religia sunt valori și sisteme de comportamente tradiționale care au participat la construcția și supraviețuirea comunității. Singurul lucru care ar trebui să îngrijoreze cu adevărat ar fi discreditarea acestor valori și practici sociale.
  Dar suntem într-un stat democratic? Este democrația altceva decât regimul politic care funcționează pe baza votului universal, direct și secret, unde deciziile se iau prin majoritate de voturi. Dacă cineva a modificat definiția democrației, ar fi cazul să fim înștiințați ca să știm cum putem să revenim la statu quo și mai ales cum să ne debarasăm de acele persoane care vor să impună comunității românilor o mentalitate colectivă de sinucigași, precum au făcut diverși guru cu sectanții pe care i-au manipulat convingându-i să recurgă la sinuciderea în grup.
  Singurul defect social, poate și moral al avortului este distrugerea ființei in statu nascendi. Dar de aici nu se poate deduce că mijlocele anticoncepționale ar fi prohibite ca pe vremea național-comunismului. Chiar și atunci, existau rațiuni demografice și economice constrângatoare care motivau acele decizii, după o lungă perioadă de liberalizare a avortului cu dramatice efecte de denatalizare, și doar contradicția acută, între rațiunile de conservare demografică și capacitațile societății de atunci de a păstra un just echilibru între interesele individuale și cele colective, a indus atâtea tragedii personale, a condus la teroare.
  Unde scrie că ar trebui să avem cu toții aceleași păreri? A fi intolerant nu însemnă a pedepsi. După câte știu codul penal și civil din România nu pedepsește nici avortul, nici divorțul, nici homosexualitatea. A nu tolera însemnă doar a respinge în numele unui sistem de valori constituit, pe care, din motive cât se poate de suspecte, bazate pe o vizibilă intoleranță antidemocratică, asociațiile și fundațiile care deplâng intoleranța românilor, ar dori să impună acestora acceptarea dinamitării legăturilor sociale prin încurajarea divorțului, a infertilității homosexuale, a avortului ca pseudometodă contraceptivă, cu feluritele consecințe sanitare colective cunoscute.
  Dezechilbrul adesea grav produs de divorț în rândurile tinerilor proveniți din familii descompuse poate fi oricând exemplificat. Nu există încă metode eficiente de evitare a divorțului și nici de reducere a impactului său destructiv. Dar nu din acest motiv trebuie încurajat și facilitat divorțul. Dimpotrivă, efortul social terapeutic trebuie orientat spre armonizare, spre reducerea stressului extrafamilial, productivist, terorist. Aș că armonizarea socială este calea cea bună, o armonizare care este posibilă dacă acceptăm că în căutatea ei nu putem considera societatea actuală ca fiind lumea cea mai bună cu putință.
  Depenalizarea unora dintre comportamentele așa zis deviante, cum ar fi fost după unii homosexualitatea, s-a realizat. Dar s-a accentuat penalizarea altora, cum sunt incestul sau pedofilia.
  Nu însemnă însă că societatea, adică majoritatea, cei care nu sunt homosexuali, ar trebui să accepte să se simtă culpabil sau doar complexați fiindcă nu pot vibra de amor decât față de sexul opus. Odată definit sexul în copilărie, puțini sunt totuși cei care doresc să și-l schimbe. Și când o fac, nu sunt totdeauna mai fericiți.
  Va trebui o data să-i întrebăm pe militanții civici finanțați de Fundația Soros sau de altele asemenea, ce model de societate propun. Sau poate că singura lor grijă este să introducă morbul disoluției sociale și sinuciderii demografice* în comunitățile periferice, în raport cu centrul care le finanțează.
  Dan Culcer
  * Studiu demografic
  Chestionarul articolului:

  [ Rezultate | Chestionar ]

  Voturi 1

  Associated Topics

  Distribuitor de afise


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 17

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.93 Seconds