Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 35 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Recenzii: Boris Marian Mehr. Un evreu care nu a adus comunismul
  Scris la Tuesday, December 22 @ 18:30:39 CET de catre asymetria
  Distribuitor de afise La Tel Aviv a apărut în 2003 o carte de memorii ale unui sionist care a avut de suferit pentru idealul său în România așa zis socialistă- Șlomo Șitnovitzer. S-a născut în anul 1916, în Basarabia (Hotin). Boris Marian Mehr face o scurtă recenzie. Ne-a promis ca după recuperarea cărții, în prezent împrumutată, va extrage pentru revista noastră câteva pasaje semnificative din aceste memorii care interesează și istoria României.
  Asymetria


  Un evreu care nu a adus comunismul

  La Tel Aviv a apărut în 2003 o carte de memorii ale unui sionist care a avut de suferit pentru idealul său în România așa zis socialistă- Șlomo Șitnovitzer. S-a născut în anul 1916, în Basarabia (Hotin).
  A activat în cadrul organizației Bethar, înființată de Zeev Jabotinski, cel care a susținut permanent necesitatea cuceririi Palestinei, cu forța armelor. Jabotinski a fost condamnat de liderii sioniști, Weizmann, Ben Gurion, dar, în parte, a avut dreptate. Dacă Statul Israel se înființa înainte de 1939, poate că numărul victimelor Holocaustului ar fi fost mai mic, iar problemele de astăzi ar fi fost mai lesne de rezolvat. Armata israeliană, Zahalul a fost înființat și pe baza experienței Betharului. Revenind la autorul memoriilor, amintim că el a condus organizația Bethar din București, iar după 1944 a fost ales conducător al acestei organizații, pe țară In 1948 intră în ilegalitate, este arestat în 1950, condamnat la 15 ani muncă silnică. Eliberat în 1956, este din nou arestat în 1959. Din 1962 s-a stabilit în Israel, a devenit un membru marcant al Herut-ului și Licud-ului, partide de dreapta, fiind totodată în conducerea mondială a mișcării sioniste – revizioniste și a Bethar-ului. Această mișcare nu este susținută de majoritatea israelienilor, fiind exclusivistă și respingând orice compromis. A fost redactor al publicației românești din Israel, „Libertatea”. Ne face plăcere să cităm motto-ul luat dintr-un poem de Natan Alterman „Suntem tava de argint/cea pe care vi-i dat Statul vostru evreu”. Este interesantă relatarea unei anchete a unui legionar, căruia anchetatorul îi spune că ei, comuniștii au realizat ceea ce Legiunea își propusese, să scape de „jidani”, adică la Iași nu mai era picior de „jidan”. Era o minciună, dar adevărul trist este că antisemitismul făcea o bună casă cu unii așa ziși comuniști și cu membri ai Legiunii. Informația provine din cartea lui Ion Ioanid - „ Inchisoarea noastră cea de toate zilele” (Ed. Albatros, vol. V)
  Autorul memoriilor amintește și de metodele Securității, de intimidare și urmărire, de CDE, care făcea politica PCR-PMR., apoi relatează despre anchetele la care a fost supus, anii de detenție, ș.a. In încheiere aduce un omagiu martirilor persecuției îndurate din partea celor ce promiteau fericirea pe pământ. Acești martiri au fost – av. Kiva Orenstein, doborât de TBC, fără un tratament adecvat, Iampolsky și ing. Nacht uciși în timpul anchetelor, ing. Cristodulo, fost director al Societății româno-americane din Ploiești, care a orbit în detenție, Șmuel Harari (Sami Rotenberg), bătut până la sânge, în timpul anchetelor, Dr Petrasievici, batjocorit și ținut în mizerie, în închisoare, acuzat de spionaj, fără nici o dovadă, fruntașul sionist, scriitorul A.L.Zissu, adus la epuizare totală, în detenție, care a murit la scurt timp de la eliberarea și plecarea sa în Israel, ș.a. Autorul își exprimă nu numai compasiunea pentru victime, dar și sentimentul de repulsie pe care i l-au produs călăii din aparatul de represiune. O carte memorabilă.


  Boris Marian Mehr  Nota: Boris Marian Mehr s-a născut la 19 noiembrie 1941(Rusia-Caucazul de Nord), a absolvit liceul Sf.Sava în 1959, a obținut licența în chimie, în 1965, a debutat cu poezie în 1968, a publicat șase volume de versuri, este prezent în „Dicționarul literaturii române” al Academiei Române (coordonator Eugen Simion), în „Dicționarul biografic al scriitorilor români” de Aurel Sassu, în istoriile literare ale lui D. Micu, H.Zalis,ș.a. Colaborează la publicații culturale din România, Israel, Canada. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.Poate fi găsit pe blog borismarian.blogspot.com/
  Associated Topics

  Geopolitica


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 17

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.27 Seconds