Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 38 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Apeluri: Dumitru Iuga , Scrisoare deschis catre Prim Minstrul Romaniei
  Scris la Saturday, July 10 @ 22:52:21 CEST de catre asymetria
  Apeluri. Societatea civila Scrisoare deschisă

  Domnule Prim Ministru

        Am fost arestat de securitate la data de 9 septembrie 1983 și condamnat în ianuarie 1984 la 12 ani închisoare pentru complot împotriva orânduirii socialiste. Am executat 6 ani de temniță grea (decretul din 1988 mi-a redus pedeapsa la jumătate), fără să fiu scos la muncă, sub un regim sever de supraveghere și control impus de securitate, pedepsit abuziv permanent pentru că am respins reeducarea dorită de securitate, executând un an de regim restrictiv, singur în celulă și fără lumină naturală, bolnav de ulcer, lipsit de asistență medicală și hrană minimală potrivite bolii de care sufeream.
        Am ieșit de la Jilava, la data de 9 septembrie 1989, abia ținându-mă pe picioare până la stația de autobuz și nu ca Nuțu Cămătaru, gras și frumos și călare pe un cal căruia numai un girofar i-a lipsit …
        Am fost luat imediat în primire de securitate și hăituit zi și noapte până la data de 12 decembrie 1989 când am fost reintrodus în celulele securității cu mandat de reținere până la data de 12 ianuarie 1990 …
        Toate aceste afirmații sunt probate prin documente oficiale de necontestat aflate în dosarul depus la Tribunalul Municipiului București în temeiul Legii 221/2009 prin care solicitam despăgubiri materiale, în termeni decenți, pentru aceste suferințe.
        Și veniți dvs., domnule Prim Ministru, și hotărâți că 10.000 de euro sunt suficienți pentru a compensa material toate aceste suferințe și altele asemenea ale foștilor deținuți politici! Cred că tatăl dvs. care v-a spart un ou în cap, acum ar trebui să vă rupă spinarea cu un par pentru rușinea pe care i-o faceți și ne-o faceți!
        Nu poate exista motivație economică pentru a trata cu atâta dispreț și inconștiență acest unic simbol moral de necontestat al rezistenței neamului românesc împotriva regimului comunist, reprezentat de foștii deținuti politici!
        Mai mult, vă amestecați, fără să vă permită Constituția, în treburile Puterii judecătorești impunându-i norme după care trebuie să judece cazurile care îi sunt aduse la cunoștință pentru dreaptă judecată.
        Scurtez cât pot această scrisoare și închei cu o ultimă frază:
        Nu am de ales domnule Prim Ministru, ori retrageți imediat această stupidă ordonanță, ori demisionați din funcția de Prim Ministru al României pe care ați compromis-o, moral, iremediabil.

  București, 9 iulie 2010
  Dumitru Iuga
  Adresa : [] Telefon :[]. Adresa internet : tiiu2001@yahoo.com

        Prezenta scrisoare deschisă vă este transmisă pentru informare în legătură cu o problemă, considerată de semnatarul acesteia, de larg interes public - condamnarea pentru a doua oară a foștilor deținuți politici. Nu solicit sprijin, acest lucru rămânând o problemă de conștiință a fiecaruia dintre dvs.
  Cu o notă explicativă privind poziția lui Ioan Roșca și a CIVES.  Pozitia lui Ioan Roșca
  Ma alatur protestului domnului Iuga.
         Nu am legitimitatea dumnealui, de victima continua a unui regim care nu lasa Romania din gheare - nici macar cind e pe cale de a o sufoca. Dar am si eu pierderi mari, ca justitiar care a irosit 20 de ani deblocarii dreptatii, intr-un stat condus de vinovati profitori. Amintesc (dintre eforturile redate la http://www.piatauniversitatii.com/) doar faptul ca mi-am parasit (in anul 2005) tara de exil (Canada) si am delasat (din nou) profesia (de inginer de sistem - cercetator) pentru a pune umarul la deblocarea anchetelor privind feseniada rapace si anti-justitiara din 1989-1990. Cinci ani pierduti - numai ca sa constat pe viu ca, si dupa 20 de ani, legislativul si justitia lucreaza pentru protectia/imbogatirea criminalilor, permitindu-le sa traga profit dintr-un genocid. Plingerile mele penale - infundate de cine stie ce procurori de serviciu- neprimind nici macar un raspuns negativ!
         Incercarea de a lansa un curent de solidaritate justitiara (in numele asociatiei CIVES) lovindu-se de pasivitatea/resemnarea impregnata romanilor, mi-am concentrat eforturile (in ultimul timp) intru spijinirea citorva procese cu valoare simbolica (Cicerone Ionitoiu, Gavril Vatamaniuc, Viorel Roventu, Vasile Paraschiv, etc.). Speram ca se va putea folosi cadrul legii 221/2009 pentru a se repara minimal ideea de justitie. Dar nici atit nu se poate…
         Continuind tainuirea si complicitatea prin lege, actualul guvern, prin ordonanta OUG 62/2010 (vadit anticonstitutionala - dar m-as mira ca C.C. al PCR sa recunoasca asta) ne arata azi care a fost rostul legii 221 - sa creeze strainatatii iluzia normalizarii -tardive- a dreptului romanesc. Stabileste pretul unei vieti distruse abuziv- la 10 000 Euro. Un miliardar al tranzitiei are deci la activ… 100 000 de victime. Fiecare tortionar ia, de 20 de ani, o pensie anuala valorind cel putin cit viata distrusa a unui "bandit" (pentru aceasta rasplata "speciala", sint bani la buget). Securicomunistii stiau de la inceput ca procesele reparatorii nu se vor solda cu despagubiri reale (decit poate - in cazul reclamantilor infiati de mafia recuperarilor). Caracterul premeditat al diversiunii judiciare la care s-a pretat regimul de la Bucuresti a reiesit din faptul ca procesele lansate in instante pe baza legii 221 au fost frinate in toata tara, in asteptarea ordonantei data acum. O "tehnica juridica" josnica, tipica uzurparii puterii in stat.
         La Suceava a avut loc - de exemplu- procesul intentat de Gavril Vatamaniuc (http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/vatamaniucg/default.asp.htm) statului roman. Prima instanta a admis o despagubire de 100 000 euro (evaluare absolut penibila, daca se tine cont de traseul exceptional al conducatorului de rezistenta anticomunista, reprimat atitea decenii). S-a ajuns apoi la apel, in cadrul caruia procurorul statului nu a indraznit initial sa ceara, decit ca suma de 100 000 euro sa nu fie marita. Instanta a intrat in pronuntare, care trebuia sa se dea pe 6 iunie 2010. Apoi, fara motive, s-a aminat pronuntarea, pe 16 iunie. Data la care, instanta "descopera" in apelul formulat de reclamant ca partea pârita era numita (printr-o evidenta neglijenta de formulare) "ministerul de finante" si nu "statul roman prin ministerul de finante" (ca si cum procesul in apel, care se derulase integral, nu ar fi lamurit cine erau partile…). Drept pentru care, in locul aminatei pronuntari, domnul Vatamaniuc s-a pomenit ca e convocat din nou la judecata, pe 9 iulie 2010…. intr-un dosar care trebuia inchis cu o luna in urma! A fost timpul necesar - pentru ca sa se dea decretul care exonera statul de raspunderi. Prelungirea deciziei nu a avut alt rost decit asteptarea unor indicatii (si probabil, sfirsitul hartuielilor administratie-justitie, in jurul problemei pensiilor speciale ale judecatorilor- platiti regeste ca sa apere cu orice pret pusculita statului criminalizat).
         Asadar, reteaua de protectie a uzurpatorilor este, dincolo de aparente, bine organizata si disciplinata. Judecatorii din Suceava stiu cind si cit sa "inghete " o pronuntare. Oricit ar dori "teoreticienii" dreptului strimb sa nu-i intelegem esenta, ea este evidenta. Nu plata despagubirilor din bugetul statului ii sperie pe mercenarii juridici ai jefuitorilor populatiei si distrugatorilor Romaniei (ca doar au acoperit fara probleme, "tunuri" mult mai mari, date avutiei colective); ci posibilitatea ca, acumularea sumelor mari, platite de stat victimelor, sa relanseze problema responsabilitatii materiale a vinovatilor - deci sa deblocheze procesul comunismului, facind sa inceapa, in sfirsit, termene firesti de prescriptie.

  10 iulie 2010
  Ioan Rosca
  cives@procesulcomunismului.com  Associated Topics

  Distribuitor de afise


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 17

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.28 Seconds