Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 25 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Lecturi critice Sinteze: Cristina SAVA. Adrian Maniu si poezia iconografica

    Poetul iconograf, Adrian Maniu, de natură proteică, nu a putut fi încadrat strict într-un anumit curent  literar. în  perioada interbelică, opera sa substanțială se înscria ideologiei tradiționalismului gândirist. 
    Scris de asymetria on Sunday, March 03 @ 19:58:05 CET (3645 citiri)
    Citeste mai mult... | 22288 bytes in plus | Scor: 0

    Noduri si retele Sinteze: Sergiu Simion. Ciclul istoric si timpul individual


    Pozitionarea generatiilor din România actuală demonstreaza ca solidaritatea umana ( sociala, comunitara, de grup ) este veriga lipsa a societatii romanesti care, deocamdata, face absolut imposibila realizarea unor proiecte sociale pe termen lung ( minimum 25 de ani de exemplu ). De aceea, singura strategie valida pentru construirea viitor colectiv este implicarea individuala a cetatenilor in proiecte sociale dar pentru stadiul in care ne aflamacum ca societate, aceasta implicare constituie deocamdata o utopie si o contradictie in termeni.
    Sursa
    Sergiu SIMION - Jurnalul unui psiholog
    Scris de asymetria on Wednesday, August 10 @ 19:31:06 CEST (3706 citiri)
    Citeste mai mult... | 10378 bytes in plus | Scor: 5

    Lecturi critice Sinteze: Maria Spatariu. Reportajul, in conceptia lui Geo Bogza

    Maria Spatariu scrie "
    Geo Bogza își face simțită prezența în literatură începând cu anii 1927-1928, când intră în rândurile avangardiștilor. Publică la reviste de avangardă și scoate el însuși două reviste circumscrise acestui curent literar, “Urmuz” și “Viața imediată”. Aici, în viziunea avangardistă își are rădăcinile preocuparea lui Geo Bogza pentru literatura militantă și, în consecință, pentru reportaj. Geo Bogza însuși a semnat o serie de articole pe această temă susținând că ,,Nu ne aparținem. Suntem ai unei contemporaneități care ne reclamă, care ca o caracatiță își întinde spre noi tentaculele unor probleme” (1). Teoretizările vor avea și o finalitate practică: în timp, ochiul scriitorului se îndreaptă dinspre lumea de dinăuntru spre cea de dinafară, adică spre reportaj."

    Nota: REDACTIEI
    Studiul de mai sus, pe care îl publicăm știind că este o abordare relativ schematică a problematicii reportajului, literar sau jurnalistic fără osebire, va vedea lumina ecranului doar pentru că merită comentarii și completări. Le formulăm sub forma unor întrebări.
    Câtă vreme vom da ca model pentru reportajul românesc un autor ca Geo Bogza? Chiar Brunea-Fox, dat și el ca model pentru insolitul unor teme alese (leprozeririile, exportul de prostituție din România în anii de după 1920) nu poate rămâne mereu referința. Chiar să nu se mai fi făcut nimic în acest domeniu din anii 40 încoace? Textele lui Bogza care literaturizează adesea gongoric, trebuiesc repuse în contextul publicațiilor din care au fost extrase. Teoria reportajului a fost mereu îmbogățită în anii 50, dar practica era gâtuită de cenzură, de dogme. Studiul ar fi avut obligația să caute contribuții teoretice diverse în presă literară. Să analizeze raportul «avangardei» de criptocomuniști și agenți cominterniști, și a lui Bogza în speță, cu «realismul socialist» și cu ideologia comunistă, înainte de 1944 și după, confuzia întreținută de presa și opinia literară a anilor șaptezeci dintre adevărata disidență și aluziile vagi, așa -zis opoziționiste, ale lui Bogza din tabletele sale, publicate în prima pagina a revistei «Contemporanul», prezentate, de unii comentatori, ca succese ale scrisului fabulistic-poetic care ne satisfăcea pe atunci, în lipsă de altceva mai bun.
    Continuă să fie ignorat și rămâne neanalizat reportajul mai mult sau mai puțin propagandistic din vreme de război. Alți autori postbelici ca Alexandru Monciu Sudinschi sau Mihai Sin au făcut reportaj de altă factură, mult mai crud, eliberat de metaforită. Ar fi bine să-i recitim. Ar fi poate bine să revedem revista Flacăra, din anii când era condusă de Adrian Păunescu. A scrie reportaj serios și constit era lucrul cel mai greu în România. De aceea e cazul să lărgium cercetarea și să căutăm în presa vremii, adică a anilor 1944-1989, ca și în presa de după 1989, dacă nu cumva, uitate, se află texte de o valoare socială și literară egale sau superioare modelelor obsolete, Bogza Brunea-Fox pe marginea cărora tot pritocim comentarii.
    Dan Culcer
    Scris de asymetria on Saturday, January 15 @ 12:39:25 CET (5525 citiri)
    Citeste mai mult... | 12911 bytes in plus | Scor: 0

    Sociologie Sinteze: Ovidiu Mantaluta. Declinul educatiei imaginative?

    O școală bună poate intra în spirala declinului surprinzător de repede. Spirala declinului școlii poate conduce de la o școală cu profesori buni, cu o reputație bună pe plan local și implicată în mai multe inițiative, proiecte, cu rezultate bune, la o școală în derivă, în care oamenii trăiesc într-o confuzie din ce în ce mai mare, lucrurile importante nu sunt spuse și nici făcute, și nimeni nu pare să știe ce este de făcut pentru a îndrepta lucrurile. Aceasta se întâmplă atunci când condițiile socio-economice în care acționează școala, dinamica populației școlare și schimbările de context cultural pun colectivul de profesori și conducerea școlii să facă lucruri noi, pentru care nu sunt pregătiți și la care nu au meditat niciodată. Problema dificil de abordat a copiilor din ce în ce mai turbulenți, agitați și care „nu mai sunt precum cei de odinioară” poate constitui, ea în sine sau la „pachet” cu altele – frustrările profesorilor, nemulțumirea acestora cu privire la statusul social și viața pe care o duc, lipsa de orizont profesional – una din cauzele eșecului organizațional și instituțional al școlii.

    Un semn ușor de identificat al eșecului organizațional este sentimentul de negare, frustrare, desperare chiar în rândul profesorilor și elevilor – acestea se pot manifesta prin izbucniri necontrolate, certuri, lipsa cooperării și încrederii; în școală nu contează calitatea predării ci puterea și responsabilitatea pe care au acumulat-o directorul și alți angajați (contabil, administrator, alți profesori); discursul despre disciplină, eficiență, rezultate bune nu este însoțit de îmbunătățirea comportamentului profesorilor și a stilului lor de predare; există un risc major și ca discursul despre calitate și acțiunile specifice să ajute unele școli să „deraieze” de la menirea lor, plonjând într-o birocrație inutilă.

    Un capitol dintr/o carte privind educatia imaginativa, care va aparea curand la editura DIDACTICA PRESS... <Libraria online Didactica Press>

    Scris de asymetria on Thursday, February 12 @ 19:02:36 CET (5384 citiri)
    Citeste mai mult... | 67793 bytes in plus | Scor: 4

    Apeluri. Societatea civila Sinteze: Procesul comunismului, contrarevolutiei si tranzitiei criminale

    Publicăm cu acordul autorului, Ioan Roșca, un extras din situl realizat de el, http://www.piatauniversitatii.com
    Este vorba de lista tipurilor de proiecte si de tematicile posibile, organizate logic. Orice persoana interesata de aceasta tematica îsi poate prezenta contributiile sau proiectele la Procesul comunismului, contrarevolutiei si tranzitiei criminale.
    Fiti bineveniti.
    Asymetria
    Scris de asymetria on Thursday, October 02 @ 13:45:10 CEST (3189 citiri)
    Citeste mai mult... | 15291 bytes in plus | Scor: 0

    Lecturi critice Sinteze: HUBBES LÁSZLÓ-ATTILA. Fascinatia sfârsitului : Apocalipsa.



    Publicam rezumatul si cuprinsul unei teze de doctorat. Am luat cunostiinta de existenta acestui studiu gratie informatiei transmise de Marius Dobrin, colaborator al Asymetriei, intelectual si om de bunaînvoire, caruia îi multumim pentru intermediere. Lucrarea lui HUBBES LÁSZLÓ-ATTILA, "Viziuni în fascinaȚia sfârsitului. Apocalipsa - de la genul literar religios la un mod de expresie al artei", merita întregul interes al cititorilor Asymetriei. Speram ca teza va st^rni interesul unei edituri din România si textul va fi tradus si in româneste cît de curînd. Teză de doctorat (în limba maghiară) a fost sustinuta în 2006.
    Conducător științific: Dr. Prof. GYIMESI ÉVA. Universitatea Babes-bolyai Tudomanyegyetem. Cluj – Kolozsvar. Facultatea de Litere – Bölcsészkar. Catedra de Literatura maghiara – Magyar Irodalomtudomanyi Tanszék
    Dan Culcer
    Scris de asymetria on Tuesday, April 24 @ 15:04:35 CEST (13044 citiri)
    Citeste mai mult... | 58545 bytes in plus | Scor: 5

    Distribuitor de afise Sinteze: Statistici. Accesari la situl Asymetria pe 12 luni. 2006-2007

    Statistici Asymetria pe ultimele 12 luni Generate de The Webalizer Ver. 2.01-10 pe serverul Amen din Paris.
    Scris de asymetria on Monday, March 19 @ 23:32:51 CET (3222 citiri)
    Citeste mai mult... | 210 bytes in plus | Scor: 0

    Lecturi critice Sinteze: Ioana Macrea-Toma. La censure institutionnalisée et incorporée.

    Épurations de textes, sélections arbitraires de livres, manipulations de fonds des bibliothèques, interdictions de publier imposées aux auteurs indésirables, allocations préférentielles du papier, manœuvres politiques diverses visant le personnel travaillant dans les institutions culturelles, index fluctuant des mots, topiques ou noms, stratégies d’enrégimentement ou de neutralisations des parties hostiles, surveillance soutenue des écrivains, boycottage des réunions littéraires, terreur diffuse et absence concertée des directives claires représentent seulement quelques facettes d’un phénomène dont les limites semblent impossibles à établir: la censure sous un régime communiste. Son envergure est directement proportionnelle aux tentatives des initiateurs d’un système censé transformer radicalement la structure d’une société pour mettre en œuvre la doctrine et la pratique bolcheviques.
    Scris de asymetria on Thursday, February 08 @ 00:15:05 CET (4086 citiri)
    Citeste mai mult... | 47168 bytes in plus | Scor: 3

    Lecturi critice Sinteze: Alina Crihana. Spatiul românesc totalitar si topica imaginarului

    Mitologia națională a salvatorului va fi recuperată de discursul comunist într-o variantă reciclată, firește, în anii „epocii de aur”, când panteonul va fi încununat de cuplul mitic responsabil de ctitorirea cetății ideale, construite la capătul unui lung traseu al „încercărilor”. E vorba, însă, de un construct mitologic fabricat de putere pe calea, mai întâi, a rescrierii istoriei, inclusiv a istoriei partidului, sublimă dar ... aproape inexistentă... Impusă de la început prin teroare, această „istorie sacră” a partidului salvator și a liderului său mesianic nu avea cum să „prindă” în conștiința colectivă nici în epoca stalinist-dejistă (a „reeducării și prigoanei intelectualilor”, a abuzurilor Securității, proaspăt înființate în anii ’50 după modelul poliției politice sovietice și beneficind de resurse de personal importate din același spațiu, a Canalului și închisorii politice etc.) și nici în aceea ceaușistă.
    Scris de asymetria on Wednesday, January 10 @ 22:19:26 CET (6056 citiri)
    Citeste mai mult... | 22836 bytes in plus | Scor: 5

    Geopolitica Sinteze: Sanda Golopentia. Introducere la "Românii de la Est de Bug"

    Anuntam un eveniment editorial de importanta exceptionala : tiparirea si lansarea volumului ROMÂNII DE LA EST DE BUG — Lucrærile echipei de identificare a Institutului Central de Statisticæ conduse de Anton Golopenflia (1941–1943). Volum alcætuit, cu Introducere øi note de Sanda Golopenflia. Publicam introducerea scrisa de Sanda Golopentia, care retraseaza istoria acestei expeditii știintifice de demografie, statistica si sociologie.
    Asymetria este onorata ca poate participa la difuzarea acestei lucrari legendare.

    Citam din Prefata: "Prezentul volum aduce în fața cititorilor o cercetare și o realitate demografic-sociologică, ambele datând din anii celui de al doilea război mondial. Cercetarea, pusă sub conducerea lui Anton Golopenția, a fost întreprinsă de o echipă a Institutului Central de Statistică (I.C.S.), conform dispoziției primite de la Președinția Consiliului de Miniștri și viza identificarea românilor de la est de Bug (la care face trimitere, între 1941–1944 și în cuprinsul volumului de față, sigla oficială I.R.E.B., devenită între timp ambiguă). Realitatea descoperită ca urmare a cercetării e prezentată în rapoarte, studii și tabele demografice indicând, pe localități, populația românească de pe teritoriul ucrainean dintre Bug și Nipru, gradul în care aceasta și-a păstrat limba și, nu de puține ori, gradul în care sunt conservate, în cadrul ei, obiceiurile tradiționale."


    Nota: (Cititi saptamâna viitoare continuarea - partea a II-a - sub aceiasi titulatura)
    Scris de asymetria on Tuesday, January 02 @ 23:00:00 CET (4509 citiri)
    Citeste mai mult... | 67110 bytes in plus | Scor: 5

    Geopolitica Sinteze: Ion Varlam. Necesitatea definirii în drept a totalitarismului

    Definirea totalitarismului nu este o problemã recentã. Ea nu s’a putut face la sfârșitul celui de al II-lea Rãsboi Mondial. Cele douã cauze ale eșecului din 1946 sunt, 1) prezența stângii și chiar a comuniștilor în guvernele de coaliție din democrațiile occidentale în acel moment, și 2) natura sau obârșia totalitarã a douã din cele Patru Mari Puteri care constituiserã Tribunalul Internațional de la Nüremberg.
    Scris de asymetria on Monday, November 27 @ 10:51:02 CET (3531 citiri)
    Citeste mai mult... | 17796 bytes in plus | Scor: 5

    Valori Sinteze: Formarea si rolul limbii franceze în cultura europeana

    FlorinZanoaga scrie "Un text sintetic despre formare limbii franceze. Informatie pentru tineri.
    "
    Scris de asymetria on Wednesday, September 13 @ 22:37:00 CEST (24051 citiri)
    Citeste mai mult... | 58919 bytes in plus | Scor: 3.23


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 1.55 Seconds